Video Galeri

Hilvan Gelenek ve Görenekler

Şanlıurfa çok zengin bir kültür birikimine sahiptir. Özellikle tarih, medeniyet, mimari, müzik, adet ve gelenekler bakımından eşi bulunmaz bir hazinedir. Tarihsel birikimi ile birçok medeniyete beşiklik eden bir İlin ilçesi olan Hilvan’ın da kültürü de bir o kadar geniştir. Günlük hayattaki gelenekler, çoğu kez mevsimlere göre şehir merkezi ile kırsal kesimdeki hayat arasında farklılıklar gözlenir.

Acıları sevinçleri, üzüntüleri varlığı ve yokluğu yardımlaşmayı bilen bir kültür profili yaşanmaktadır. Bu yaşanmışlıklar aşağıda sıralanmıştır.

1-Sünnet Düğünü (Kirvelik)

2-Evlenme (Kız İsteme)

3-Nişan

4-Düğün

5-Taziye

HALK OYUNLARIMIZ

Hilvan halk oyunları, genellikle davul zurna eşliğinde oynanan halaylardan meydana gelir. Bunun yanında yine davul zurna eşliğinde oynanan kol oyunları,  karşılıklı ve gruplar halinde oynanan oyunlar ile saz ve darbuka eşliğinde oynanan oyunlar da vardır. Hilvan’da oynanan halk oyunları, halkın folklorik özelliklerini en iyi şekilde ortaya koyar. Halkın dertlerini, sevinçlerini, sevgilerini, heyecanlarını neşesini, yasını, aşkını, çaresizliğini,  Allaha yalvarışını, kıskançlığını, mertliğini halk oyunları ile anlatırlar. Söz ile ifade edemediklerini halk oyunlarıyla anlatmışlardır. Halk oyunları, artık insanımızın dili olmuştur.

Ezgileri makamları birbirine benzerlikler gösterse de ağırdan hareketliye doğru değişen figürlerle birlikte sürükleyici bir anlatımla oyunlarını sergilerler. Başlı başına zenginlik gösteren oyunların her birinin ismi ve hikâyeleri vardır. Hilvan’da  “Düzo, Kımıl, Temirağa, GüloAhmed Ağa, Karaçi, Keriboz, Dinge, Keçik, Delocan, Rışko, Teşiğ, Şujın, Mim, Siahmed, Çecankızı, Serejeri, Leyloleylo, Evravi, Kejizer, Bimal, Düzenane, Düzeayşe, Hasandağı, Greni, Tik, Dem, Seyran” folklorik oyunlar oynanmaktadır.

Kımıl Oyunu

Kımıl oyunu insanımızın tarlalarda diğer adı Süne olan hayvanla mücadelelerini anlatır. Kımıl geldiği sene Hilvan ve köyleri için kötü bir hasat yılı yaşanır. Yıl boyunca sürüp ektiği ekinleri, elleri ile temizlediği, varını yoğunu verdiği ve tek umudu olan buğdayın kımıl tarafından yok edilmesi çiftçiyi de perişan eder. İlaçla mücadelenin pek mümkün olmadığı o dönemde süne  kalburlarla toplanmış, çuvallara doldurulurmuş. Mücadele yeterli olmamıştır. Bu mücadele köylülerimizi derinden etkilemiş ve bu haşaratla mücadeleyi sembolize eden bu oyun ortaya çıkmıştır. Oyun, tarlalarda bu haşarata karşı verilen mücadeleyi hatırlatır şekilde oynanır. Hem oynayanı hem de seyredeni ağlatacak derecede etkileyici bir oyundur.

HİLVANDA GELENEKSEL GİYİM

Hilvan’da geleneksel erkek giyimi; şalvar, fistan, aba, sığme, puşi (desmal), egaldan oluşur. Eskiden fistan daha çok ilçenin doğusundaki köylerde, şalvar ise ilçe merkezi ve batıdaki köylerde giyilirdi. Beyaz kumaştan ve boydan bir giysidir. Altında aynı kumaştan pijama türünde bir alt vardır. Aba, yün dokumadan el tezgahlarında yapılır. El dokuması olan sığme yelek biçimindedir. Başa sarılan puşi, çok ince ipek, yün veya pamuktan dokunmuştur. Puşi ile birlikte kullanılan egal, halka şeklinde olup keçi kılından yapılır.

EL SANATLARI

El sanatları deyince ilçemizde ilk akla gelen halı ve kilimciliktir. Eskiden evlerin avlularında ya da sokak aralarında kadınlar tarafından yapılan kilimler, son zamanlarda Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde genç kızlarımız tarafından atölyelerde yapılmaktadır. Bu sayede bu değer korunmaktadır. Ayrıca kızlarımız aile ekonomisine bu sayede katkıda bulunmaktadır.

YÖRESEL YEMEKLER:

Yöre yemeklerinin lezzetleri yanında besin değerleri de çok yüksektir. Yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneği bütün Anadolu insanına mahsus bir özelliktir. Ancak Urfalıların misafir sevme özelliği, bu ilçede de  hiç bir öğün misafirsiz yemeğe oturmayan Hz. İbrahim (A.S.)'dan geldiği söylenmektedir. Hilvan’ın kendine has; çorba-dev (ayran çorbası), akbandır katmeri, mehlute yemekleridir. Bunların dışında lahmacun, çiğköfte, yumurtalı köfte, , mercimekli köfte, kazan kebabı, patlıcanlı kebap, tirit, söğürme, tavadır.

İLÇEMİZDE BAĞ BOZUMU

İlçemizde Bağbozumu, üzüm son olgunlaşma dönemine girdiği zaman yapılır. Bağbozumu için ilçemizin kendine özgü gelenek ve görenekleri vardır. Toplanan üzüm salkımları, bağ bıçağı ve bağ makaslarıyla kesildikten sonra sepet ve küfelere doldurulur. Toplanan üzümler basıldıktan sonra şire haline getirilir ve daha sonra bu şirebüyük kazanlarda kaynatılır. Kaynatılan şire ile çekçek (pestil) veya pekmez yapılır ve soğuk kış günlerinde tüketilir.