30 Yıllık Hasret Sona Eriyor

Hilvan için yılların hasreti, özlemi, kanayan yarası, hayali olan "İÇME SUYU" sorunu köklü çözüm projesiyle artık tarih oluyor.

30 yıldan beri su sorunu yaşayan Hilvan, nihayet suyuna kavuşuyor. Özellikle yaz aylarında kırılma noktasına getiren susuzluk, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık ile ekibi tarafından hazırlanan ve önümüzdeki 50 yıl için bile su ihtiyacını karşılayacak projeyi hayata geçirdi.

Sokakları adeta şantiyeye çeviren şebeke değişim çalışmalarının kısa bir zaman dilim içinde bitirilmesi bekleniyor. Bitimiyle birlikte Kaplan Tepesinde 3000 tonluk su deposunun müjdesini veren Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, "Hedefimizde sadece şebeke değişimi ve su deposu yok. Asıl hedef, şuan değişim çalışmaları yürütülen yeni şebekeye arıtılmış temiz su verebilmektir" diyerek sözlerine şöyle devam etti.

Bayık " Bilindiği üzere, ilçemizde yer altı su şebekesi ilk defa 1955'li yıllarda döşenmiş ve bir daha da el değmemiştir. Normal şartlar altında bir şebekenin ömrü 25 ile 30 yıl arasıdır. Fakat Hilvan'ın şebeke ömrü normal kullanım süresinin iki katını aşmıştır. Bu da beraberinde çürüyen şebeke borularından önlenemez kaçak su sızmalarının yanında çürüyen borulardan mutfağımıza kadar gelen sağlıksız bir suyu getirmektedir. Gerçek anlamda kanayan bir yara olan ve neredeyse artık derman kabul etmeyen bu yaraya birilerinin müdahale etmesi gerekiyordu "dedi.

Sürekli Ertelendi

Geçmişte yerel yönetimlerde yer alan siyasilerimiz bu konuya tam eğilmemiş ve ertelemişlerdir. Ben ve yol arkadaşlarım, yerel yönetimlere talip olduğumuzu beyan ettiğimizde ilçe halkına yürek isteyen, emek isteyen, çaba isteyen ve hatta büyük bir ekonomik güç isteyen bir söz vermiştik. Bu söz şüphesiz ki; ilçenin en büyük sorunu olan su sorununun çözülmesi sözüydü. Biz Hilvan Halkına, Hilvan Halkı da bize güvendi. Allah'ın izniyle görevin başına gelir gelmez vaatlerimizi yerine getirmek için kolları sıvadık ve herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledik. Çünkü bu şahsi veya siyasi bir mesele değil bütün Hilvan'ın meselesiydi" dedi.

Tecrübe Çok Önemli

25 yıl belediyecilik yaptığını ve belediyeciliğin çeşitli kademelerinde görev aldığını ifade eden Bayık, belediyecilikte işi yürütebilmek adına tecrübenin çok önemli olduğunu altını çizerek şöyle dedi. " Bana göre belediyecilik siyasi bir makam mevki yeri değildir. Kimsenin keyif çatma yeri hiç değildir. Belediyecilik hizmet demek, insanlara gerektiği zaman ve gereken yerde hizmeti götürebilmektir. Bunlar yapılmadığı sürece hiçbir anlam ifade etmez. Ben belediyeden emekli olan biri olarak " Gerçek Belediyeciliğin" hizmet için işe nereden başlanacağını biliyordum. Ekip arkadaşlarımla, teknik personelle oturup günlerce ve haftalarca proje üzerinde çalışma başlattık. Nihayetinde hazırlanan proje onaydan geçtikten sonra hükümetimizin büyük desteğini alarak %50 hibeyle işe başladık. Mart ayı ortalarında başlayan şebeke değişim kazı çalışmaları Bahçelievler Mahallesini bitirdi. Şimdi Yeni Mahalde çalışmalar devam ediyor. Çok kısa bir süre içinde neredeyse 3 mahalle bitti. Geriye 2 mahallemiz kaldı. İnşallah onları da en kısa süre içinde bitecektir".

2009'dan bu yana Hilvan'a belediyecilikte ilkleri yaşatan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, " içme suyu şebeke değişimi bitmeden şuan Kaplan Tepesinde 3000 tonluk su deposunun yapım çalışmaları devam ediyor. Bu şekilde bir şebeke ve depoyla suyumuz kendi cazibesiyle çok katlı binalara çıkabilecektir. Mesele sadece suyu getirmekle bitmiyor. Bir de bunun sağlık yönü var. Şebekeye temiz suyun girmesi için, Fırat Havzasından getireceğimiz su için arıtma tesisi de kuracağız".

Yapılan proje nüfus artışı dikkate alınarak yapıldı diyen Bayık" İlçemizin nüfusu şuan 22 bin civarındadır. İlçe nüfusumuz ileriki dönemlerde yoğunlaşma gösterip 60 bin olsa da bugün gerçekleşen proje buna yeterli kapasitededir. Hepimize hayırlı uğurlu olsun"